Hvordan fik Telemark sit navn?

Der findes givetvis en sandfærdig historie, som forklarer hvordan fjeldområdet i det sydlige Norge fik navnet Telemarken.

Af Thomas Uhrskov

Men jeg har min egen historie om navnet, som helt sikkert ikke er sand, men god nok for mig.

Da jeg var 17 år boede jeg i USA, ikke så langt fra the Ozark mountains. En smuk bjergkæde gennemskåret af floder, hvor vi ofte tog på kanotur.

Dengang var jeg en ivrig amatørfotograf og en tidlig morgen, hvor disen lå tæt over bjergene og solen endnu ikke var kommet helt op over kammen, fik jeg et af de bedste billeder, jeg indtil da havde taget.

uhrskov__I5X1699_1024

Ved hjælp af mit tele-objektiv lykkedes det mig at suge en række bjerge ind i ét og samme billede. Forrest et lille bjerg, bag det et større og bag det endnu to. Bjergene forekom bløde og eftergivende og der var en intens eventyragtig stemning over motivet.

Som en scene fra Ringenes Herre. Ved hjælp af objektivet lykkedes det mig at få bjergene til at fremstå som flade silhuetter, med minimal indbyrdes afstand. Billedet gik desværre tabt under flytningen tilbage til Danmark, men mindet om de smukke bjerge fik jeg med til Danmark.

Ligner en uendelighed

I mange år var jeg af den overbevisning, at det var kombinationen af Ozark-bjergene og mit 300 millimeter teleobjektiv, der gjorde det muligt at se fire store bjerge i ét samlet billede. Men så kom jeg til Telemarken for at stå på ski.

thomas

Stående på toppen af et af de utallige fjelde i Telemarken måtte jeg sande, at man her ikke har brug for fotografiske hjælpemidler for at se fjelde stående skulder ved skulder i noget, der ligner en uendelighed.

Hver gang jeg kommer hertil, tænker jeg, at det er som om, naturen har brugt et teleobjektiv, for at trække så mange fjelde som muligt helt tæt på beskueren. For mig er dét forklaringen på Telemarkens navn.

Sol i dalene

Uanset hvad, så betyder de tæt beliggende fjelde, at området er som skabt til skiløb. Man finder i alt otte skiområder i så tæt indbyrdes afstand, at man uden problemer at bo ét sted og så besøge et af de andre områder en dag eller to, hvis man har lyst til luft- og piste-forandring.

Og modsat alperne, hvor der også findes rigeligt med bjerge, er fjeldene i Telemark mildere og fladere af natur, hvilket gør at solen også når ned i dalene – noget der er umådelig vigtigt, når man har begyndere og børn med på ski. Hvorfor? Fordi de første mange sving slås på begynderbakken i bunden af liftsystemet – og helst i solskin.

Smuk og vild natur

Jeg bliver til stadighed forundret over hvor smuk og vild natur, der findes så tæt på Danmark. Nuvel, det er primær jyderne, der nyder godt af beliggenheden, al den stund at der findes hurtige færgeruter fra det Nordjyske og direkte til sneen. Som københavner eller sjællænder kan man vælge at være bitter over jydernes forkælelse på det område, men selv om vi bor på Sjælland er vi ikke bitre. Vi kombinere blot skiture til Telemark med familiebesøg i den jyske.

P.S. Hvor Telemarken reelt har sit navn fra, er der ingen, som rigtig ved. Norske og udenlandske sprogforskere skændes ind imellem om det. Nogle hævder, at navnet oprindelig betyder “frossen jord”, hvilket jo passer fint til et område, der slår sig op som ski-paradis.

Teorien bestrides dog af andre sprogforskere, der hævder at “et stednavn skal være specifikt for det enkelte område”, og da stor set alt norsk jord er frosset om vinteren, kan det ikke være årsagen til navnet.

Jeg holder fast i min teori, selv om jeg godt, ved at tele-objektivet overhovedet ikke var opfundet dengang Telemark fik sit navn.